04 Şubat 2021

İkuynen Taystelu

Yetenekli Finli yazar ve Taystelu'nun da müellifi olan Linnankoski, aynı zamanda kuvvetli ve orijinal bir düşünür olduğunu da ispatlamıştı. Yazar, Kabil'i geleneksel ve herkesin kabul ettiği gibi yani kaba, vahşi, kötü kalpli ve kardeş katili birisi değil, olumlu bir karakter olarak ele almaktadır. Nitekim Linnankoski'nin eserinde Kabil her türlü zulme karşı koyan, hayattaki baskılara karşı yılmadan mücadele eden bir Prometeus kimliğine bürünmektedir. Kabil hayatın getirdiği acılar karşısında aciz bir sesle meleyen ve kafasını itaatkar bir şekilde darbelere hedef eden zavallı bir koyun olmak istemez.

Yaratıcı bir güce ve kudrete sahip olduğunu hisseden ve bu nedenle kendine çok güvenen Kabil, insanlığa ve bütün dünyaya daha iyi bir gelecek sağlamak adına bütün kötü güçlere karşı savaşmaya hazırdır.

Dünyayı titreten yıldırım çaktığında ve bütün gökyüzü şimşeğin ateşiyle yanmaya başladığında herkes dehşet içerisinde titreyerek yere kapanır. Sadece Kabil, başını meydan okurcasına yukarı kaldırarak, sıkı ve sağlam bir şekilde dik durmaktadır.

Habil'i, kızkardeşlerini ve hatta anne babasını kendinden emin bir sesle azarlamaya başlar:

"Küçük, zavallı solucanlar, siz sadece korkudan titremesini ve yerlerde sürünmesini bilirsiniz. Korkunun çocukları olan sizler dini de daimi bir korku, titreme, şikayet ve sürekli bir şeyler dileme olarak algılıyorsunuz. Sizler ruhen de Tanrı'nın gerçek çocukları olsaydınız, kendiniz de hayatın yaratıcısı olur, yükselirdiniz. Şu an yaptığınız gibi yere kapanmaz, başınızı aşağı eğmezdiniz."

#Grigoriy Petrov    #Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Öneri Ayn Rand: "Anlamak isterdim..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Son Eklenen

Sefillik...