19 Ocak 2021

Goethe - Genç Werther'in Acıları / Kitap Alıntıları

İnsanlar (neden böyle yaratıldıklarını Allah bilir!) bugüne katlanmak yerine, hayal güçlerini seferber ederek geçmişin kötülüklerini çağrıştıracak hatıralarla meşgul olmasalar, daha az acı çekerlerdi.

İnsan her yerde aynıdır. Çoğu, yaşamak için zamanın büyük bölümünü çalışmakla geçiriyor. Geriye kalan biraz boş zamanda ise öyle sıkılıyorlar ki, ondan kurtulmak için her yolu deniyorlar. Ah, şu insanın alın yazısı!

Bu dünyada her şey bir saçmalığa dayanır; kendi tutkusu, ihtiyacı dışında, başkalarına yaranmak, para kazanmak, şan şeref  ya da benzer şeyler uğruna çalışan insan her zaman budaladır.

İnsan öyle yaratılmıştır ki, en inanılmayacak şeylere bile kanabilir; ama kafasına bir şey yerleştiyse, onu söküp atmak isteyenin vay haline!

...yolunun üstündeki dağı aşmak zorundaki yolcu gibi, yılmamalı insan. Elbette o dağ olmasaydı, yol çok daha rahat ve kısa olurdu; ama madem dağ var, o zaman onu aşmak gerek!

Bazı kralları bakanlar, bazı bakanları da sekreterleri yönetir. O zaman başrolde oynayan kimdir? Bana göre, başkalarını alt eden, onların güç ve tutkularını kendi plânlarını gerçekleştirmek için kullanacak kadar güçlü ya da kurnaz kişidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Son Eklenen

Sefillik...