20 Şubat 2021

Böyle mi olmalı?

Milyonlarca insan derin, akıllara durgunluk veren bir yoksulluk içinde doğarak yaşamakta ve ölmekte. Bu böyle mi olmalı? Birçoğu doğuştan zeki olan milyonlarca insanın hayatı akılsız hayvanlardan farksız. Milyonlarca kardeşiniz kaba, acımasız ve ahlaksız bir ruha sahip. Bütün bunlar kader midir? Yüzlerce aşağılayıcı ve onur kırıcı "böyle mi olmalı" sorusundan utanç duyuyor musunuz? Toplumun bütün kesimlerine sirayet eden utanç verici aptallık ve umursamazlık da kader olarak mı görülmeli?   

#Grigoriy Petrov    #Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Öneri Stefan Zweig - Amok Koşucusu / Kitap Alıntıları

19 Şubat 2021

"Yalancı...Vurguncu..."

 İstediğiniz türden anayasalar, seçim mevzuatları oluşturabilir, en liberal yasaları çıkartır, sosyalizm veya komünizmin sihirli gücüne inanabilirsiniz. Ama bizim evladımız olan yüz binlerce çocuk hayata önemsiz ve küçük fertler olarak başlangıç yapacaksa, her türlü parlamentoya rağmen, sefil, fakir ve iğrenç bir yaşantıya mahkum olacağız. Memurlar halka itinasız davranacak, bakanlar "politik yalancı", milletvekilleri ise halkın sırtından geçinen vurguncular olarak karşımıza çıkacaktır. Okullar yeni neslin kalbini ve zekasını kurutan yerler olarak kalmaya devam edecek, basın bedenini satmakla geçinen hayat kadınına benzeyecektir.

Halk kitleleri ise, yüksek sınıflara karşı giderek daha fazla kin ve nefret besleyen, intikam duygusuyla yanıp tutuşan ve kendisinden yüksekte bulunan veya anlamakta zorlandığı her şeyi yıkma güdüsüyle hareket eden, aç veya tok olması bu duygu ve güdülerini etkilemeyen bir sürüye dönüşecektir.

#Grigoriy Petrov    #Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Öneri Mark Twain: "Tüm insan ırkı memnun!"

17 Şubat 2021

Aydın olmak...

 Aydın olmak gösterişli bir kıyafet giymek yahut kolalı bir yaka ve modaya göre şapkayla dolaşmak değildir. Aydınlar halkın beynidir. Halk bizi eğitimimiz bittikten sonra iyi maaşlı bir işe girerek, akşamları lokantalarda oturmak veya sözde "okuma salonlarında" kağıt ya da domino oynamak için yetiştirmedi. Bu hayatı yaşayanlar aydın değil, aydın süprüntüleridir. Aydın olarak sizlerin vazifesi halkın zekasını, vicdanını, irade ve enerjisini uyandırmak ve harekete geçirmektir. Halkın düşünme yeteneğini canlandırmak, işçileri, köylüleri ve toplumun alt kesimlerini daha iyi bir hayat kurmak için ne yapmaları gerektiği konusunda eğitmek... Sizin göreviniz budur.

#Grigoriy Petrov    #Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Öneri Luigi Pirandello - Biri, Hiçbiri, Binlercesi / Kitap Alıntıları

04 Şubat 2021

İkuynen Taystelu

Yetenekli Finli yazar ve Taystelu'nun da müellifi olan Linnankoski, aynı zamanda kuvvetli ve orijinal bir düşünür olduğunu da ispatlamıştı. Yazar, Kabil'i geleneksel ve herkesin kabul ettiği gibi yani kaba, vahşi, kötü kalpli ve kardeş katili birisi değil, olumlu bir karakter olarak ele almaktadır. Nitekim Linnankoski'nin eserinde Kabil her türlü zulme karşı koyan, hayattaki baskılara karşı yılmadan mücadele eden bir Prometeus kimliğine bürünmektedir. Kabil hayatın getirdiği acılar karşısında aciz bir sesle meleyen ve kafasını itaatkar bir şekilde darbelere hedef eden zavallı bir koyun olmak istemez.

Yaratıcı bir güce ve kudrete sahip olduğunu hisseden ve bu nedenle kendine çok güvenen Kabil, insanlığa ve bütün dünyaya daha iyi bir gelecek sağlamak adına bütün kötü güçlere karşı savaşmaya hazırdır.

Dünyayı titreten yıldırım çaktığında ve bütün gökyüzü şimşeğin ateşiyle yanmaya başladığında herkes dehşet içerisinde titreyerek yere kapanır. Sadece Kabil, başını meydan okurcasına yukarı kaldırarak, sıkı ve sağlam bir şekilde dik durmaktadır.

Habil'i, kızkardeşlerini ve hatta anne babasını kendinden emin bir sesle azarlamaya başlar:

"Küçük, zavallı solucanlar, siz sadece korkudan titremesini ve yerlerde sürünmesini bilirsiniz. Korkunun çocukları olan sizler dini de daimi bir korku, titreme, şikayet ve sürekli bir şeyler dileme olarak algılıyorsunuz. Sizler ruhen de Tanrı'nın gerçek çocukları olsaydınız, kendiniz de hayatın yaratıcısı olur, yükselirdiniz. Şu an yaptığınız gibi yere kapanmaz, başınızı aşağı eğmezdiniz."

#Grigoriy Petrov    #Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Öneri Ayn Rand: "Anlamak isterdim..."

02 Şubat 2021

Carlyle ve Tolstoy / "Kahramanlar ve Kitle"

... Carlyle'in yaklaşımına göre, bir halkın ve hatta bütün insanlığın tarihini belli kişiler ve güçlü iradeye sahip dâhi insanlar, başka deyişle, Kahramanlar -Ramsesler, Romullar, Themistoclesler, Lutherler, Bismarcklar vs. şahsiyetler şekillendirir.

Lev Tolstoy aksi yönde görüş belirtmektedir. Ona göre, hayatı yaratan, yönlendiren ve bütün olayların nitelik ve akışını belirleyen güç belli kişiler, Napolyonlar değil, halk kitleleridir.

Carlyle halk kitlelerinin yere düşmüş saman çöpü olduğunu, bu çöpün yanıp kül olacağını veya çürüyerek gübreye dönüşeceğini söylüyor. Büyük insanlar ve kahramanlar ise gökten düşerek bu çöpü tutuşturan şimşek gibidir.

Lev Tolstoy farklı bir tablo çizerek şunları belirtmektedir:

"Denizde yüzmekte olan büyük bir gemiyi hayal edin. Hareket halinde olan gemi, önünde kuvvetli bir akıntı oluşturmaktadır. Bu akıntının gemiyi arkasından sürüklediğini söyleyecek birileri çıkar mı? Herkes akıntıyı geminin yarattığının ve ileriye doğru hareket ettirdiğinin farkındadır. Burada itici güç gemidir, akıntı ise yüzmekte olan geminin gücünü yansıtan bir sonuçtur.

Halkların gelişimi de bu şekildedir. İçinde hareket gücünün ortaya çıkarak, artmaya başladığını hissettiği an halk ileriye doğru hareketlenecek, kendisi yürüyecek, önündeki akıntıyı da iterek hareket ettirecektir. Halk kendi içerisinden, onun istek ve duygularına tercüman olacak önderler çıkaracaktır."

...

Hem Carlyle hem Tolstoy doğruyu söylüyorlar. Bu iki görüş aynı madeni paranın iki yüzü, tek ve büyük bir gerçeğin iki değişik ifadesi gibidir. Kahramanlar kitleye ilham vererek, onu ateşlerken, bu ateşin kaynağı halk kitlelerinin içinden çıkan alevin kendisidir.

#Grigoriy Petrov    #Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Öneri Nikolay Gogol - Ölü Canlar / Kitap Alıntıları

"Düşüncesiz olmayın!"

Düşüncesiz olmayın! Solucanlar gibi kendi küçük işleriniz ve önemsiz kaygılarınızın çevresine üşüşerek, bunların arasında kaybolmayın! Devletinizin temellerini nasıl sağlamlaştırabileceğinizi, halkınızın eğitim ve kültür düzeyini nasıl yükseltebileceğinizi düşünün!

#Grigoriy Petrov    #Beyaz Zambaklar Ülkesinde 

Öneri Yusuf Atılgan: "Yalnız bir teki yoktu."

19 Ocak 2021

Goethe - Genç Werther'in Acıları / Kitap Alıntıları

"Siz insanlar!"

 "Siz insanlar," diye haykırdım, "bir şeyden bahsederken 'bu delice, bu akıllıca, bu iyi, bu kötü!' diye konuşmak zorundasınız, bütün bunlar ne anlama geliyor ki? Bir olayın iç yüzünü araştırdınız mı? O olayın neden gerçekleştiğini, neden gerçekleşmek zorunda olduğunu, sebeplerini kesinlikle ortaya çıkarabiliyor musunuz? Bunu yapsaydınız, yargılarınızda bu kadar aceleci olmazdınız."

#Goethe   #Genç Werther'in Acıları   #Alman-Avusturya

Öneri Thomas Bernhard: "Bugünkü her şey..."

Asalet sahibi bazı kişiler...

 Asalet sahibi bazı kişiler avamdan kendilerini daima uzak tutuyorlar, ona yaklaşarak kendilerinden bir şeyler kaybedeceklerini sanıyorlar. Ama kendi kibirlerini zavallı halka daha fazla hissettirmek için onların arasına karışıyormuş gibi yapan sığınmacılar ve kötü kalpli alaycılar da var. Gerçi hepimizin benzer olmadığını, olamayacağını bilirim; fakat saygınlığını korumak amacıyla ayaktakımından uzak kalmanın gerekli olduğunu sanan biri, yenilmekten korktuğu için düşmanından saklanan korkak kadar kınanmaya değer biridir.

#Goethe   #Genç Werther'in Acıları   #Alman-Avusturya

Öneri Yaşayın!

En Son Eklenen

Sefillik...