26 Kasım 2020

Dostoyevski - Yeraltından Notlar / Kitap Alıntıları

Doğa size danışmaz; beğenmediğiniz, şahsi istekleriniz ona vız gelir. Tabiatı olduğu gibi, bütün sonuçlarıyla kabul etmek zorundasınız.

...bugünün insanı pek çok bakımdan barbarlık çağı insanından daha üstün görüşlü olduğu halde, aklın, bilginin gösterdiği yoldan gitmeye bir türlü alışamamıştır.

...insan ahmak bir yaratıktır, son derece ahmak! Daha doğrusu ahmak değil de nankördür; eşine rastlanmayacak derecede nankördür.

Arzunuzun akılla el ele vereceği gün hepimiz isteklerimize değil, aklımıza hizmet edeceğiz; çünkü aklımız başımızdayken manasız bir şey isteyerek kendimize bile bile fenalık yapmamıza imkân yoktur.

...insan önce kendisi yaşamayı öğrenmeli, ondan sonra başkalarını kınamaya kalkışmalıdır!

#Fyodor Dostoyevski   #Yeraltından Notlar   #Rus

23 Kasım 2020

Oscar Wilde - Dorian Gray'in Portresi / Kitap Alıntıları

Yaşayın!

Hâlâ ona sahipken gençliğinizin değerini bilin. Altın günlerinizde sıkıntılı şeyleri dinleyerek, umutsuz başarıları düzeltmeye çalışarak ya da hayatınızı cahil, sıradan ve kaba insanlar adına harcayarak vaktinizi boşu boşuna harcamayın. Bunlar bizim çağımızın yanlış fikirleridir. Yaşayın! İçinizdeki harikulade yaşamı yaşayın! Hiçbir şey için vaktinizi harcamayın. Her zaman yeni hisler arayın. Hiçbir şeyden korkmayın!


19 Kasım 2020

"Ruhları ölüyor..."

...İnsanlar elbette hayırseverler. Aç olan insanı doyurup kıyafetleri olmayan insanı giydiriyorlar. Ama kendi ruhları ölüyor ve çırılçıplak. Cesaret bizim ırkımızı terk etti. Belki de ona hiç sahip olmamıştık. Toplum korkusu ahlâkın temeli oldu. Tanrı korkusu ise dinin sırrı oldu. Bunlar bizi idare eden iki şey...


"Başkasının müziğinin yansıması"

 ...Çünkü bir insanı etkilemek, ona başka birisinin ruhunu vermektir. O artık kendi doğal düşüncelerini düşünmeyecek ve kendi doğal tutkularıyla alevlenmeyecektir. Kendi erdemleri artık kendine ait değildir. Eğer günah diye bir şey varsa, onun günahları da ödünç alınmış şeylerdir. O bir başkasının müziğinin yansımasıdır; kendisi için yazılmamış bir rolü oynayan bir aktördür.


"Mükemmel bir çirkinlik"

 ...Ama gerçek güzellik entelektüel bir ifadenin başladığı yerde sona erer. Zeka kendi başına bir abartıdır ve yüzün uyumunu yok eder. İnsan, düşünmek için oturduğu andan itibaren burnu ve alnı korkunç şeyler haline gelir. Bilim alanında önem kazanmış insanlara bir baksana. Onlar ne kadar da mükemmel bir çirkinlik taşımaktadırlar. Buna tabi ki din adamları dahil değildir. Ama din adamları fazla düşünmezler. Bir piskopos seksen yaşına geldiğinde, on sekiz yaşında ona ne söylemesi öğretildiyse onu söyleyecektir...


En Son Eklenen

Sefillik...